Protestantse Gemeente West Maas en Waal

Kerkgemeenschap voor geloof, zingeving en ontmoeting

Moldavië Blog

Update Moldavië & Kerstmarkt

Voortgang bouw

Er wordt hard gewerkt aan de dagopvang voor ouderen in Costesti Moldavië, zo zijn ze onder meer druk bezig met het dak zoals te zien is op de foto's.

Het hek staat er inmiddels, ook is er te zien dat er sneeuw ligt, hopen dat de bouwaktiviteiten binnen gewoon doorgaan!

d6557057 abeb 4881 a541 dec03f756463


Op zondag 30 december a s hopen we u weer helemaal bij te praten over de voortgang van "ons" project. Dan is er ook weer koekenverkoop.

We zijn ook nog steeds op zoek naar personen die iets lekkers willen bakken, met de bedoeling om deze lekkernijen te verkopen, dit vindt plaats iedere laatste zondag van de maand. Alle onkosten worden vergoed!! U kunt zich hiervoor opgeven bij een van de commissieleden!

Ook onze lege flessen actie blijft nog gewoon doorgaan.

In de 3 kerken hangen plastic zakken met de Moldavische 

vlag er op, waar u de lege statiegeld flessen in kunt doen

IMG 1314 IMG 1313c867de11 26cf 4348 86df 4d64faef5b5b

Kerstmarkt

Helemaal fantastisch was de opbrengst van de kerstmarkt in de kerk te Wamel!!

In een ongedwongen knusse sfeervolle kerk hebben we veel bekende maar ook onbekende mensen ontmoet. Iedereen heeft z'n steentje bijgedragen om de opbrengst van deze markt tot een mooi eindresultaat te laten komen.

Ook hiervoor onze dank!

Altijd weer mooi is het om een voorlopige tussenstand te kunnen noemen van ons saldo, deze staat nu op € 3812.48

Wellicht kunnen wij u a.s. zondag 30 dec een nog hoger bedrag noemen!! 

 MG 7506  MG 7519

Heel hartelijk bedankt voor uw bijdrage op wat voor manier dan ook !

Een hartelijke groet van
Carmen, de ouderen in Costesti en de Moldavië commissie.

Gr. Aline

Update acties

Dag allemaal,

Wat was dat een goede actie, de verkoop van verse producten uit de moestuinen van gemeenteleden!!

Geweldig hoe er is gekocht maar ook geweldig waren, zeker niet onbelangrijk ..., de producten die mee werden genomen uit deze moestuinen !!!

Heel hartelijk bedankt dhr van Beem, fam Miedema en fam Jagtenberg. Zonder jullie bijdrage was het echt niet gelukt.....Super!!!

 

Zoals eerder is aangegeven stopt deze actie...., helaas...., maar u kunt wel een bestelling plaatsen van verse groenten bij de dhr van Beem. Maak even een afspraak hierover wat betreft de kosten en de levering,  want dit gaat buiten het Moldavieproject om!

 

Ook kunnen er kransen worden besteld bij mw de Wit, deze kransen zijn 10,-per stuk. De opbrengst hiervan is voor het Moldavië project!.

 

Verder blijven onze flessen-actie en de koekenverkoop-actie nog steeds doorlopen. De eerstvolgende keer dat u weer een lekkere koek bij de koffie kunt kopen is op zondag 30 december!!! Dus niet op de laatste zondag van November, dit i.v.m de gedachtenisdienst.

 We zijn nog steeds op zoek naar personen die ook een keer willen bakken. Alle onkosten worden vergoed!! U kunt zich opgeven bij een van de leden van de Moldavië-commissie!!!

 

Graag wil ik u van harte uitnodigen voor de kerstmarkt op zaterdag 8 december, de opbrengst van deze gezellige markt is voor het  Moldavië project!! Er is  op deze avond van alles te zien te eten/drinken en te kopen! Graag tot ziens op 8 december!

Vriendelijke groet de Moldavië commissie Aline

De acties lopen door!

Moldavië project!

Wat gaat het goed met het sparen, zo fijn om te merken dat we met z'n allen de schouders er onder zetten . Het bedrag op dit moment € 2318,71 en er is intussen € 750,00 gedoneerd aan "Ons project" misschien ter overvloede, ik heb het natuurlijk over de dagopvang voor ouderen in Costesi Moldavië!


We zijn begonnen met de moestuin actie, even in het kort de uitleg. Er worden iedere zondag verse producten meegenomen naar de kerk door een 20180729 111949aantal gemeenteleden, deze heerlijke verse producten kunnen dan door u worden gekocht tijdens het koffiedrinken!
Wat een leuke bijkomstigheid is, dat u zelf de prijs bepaalt voor wat u koopt!.....
....... opbrengst is wel voor het project!!
En als u heel aardig bent tegen deze moestuinhouders geven ze u leuke/handige tips en /of recepten voor het gebruik van deze verse producten. Deze actie loopt zolang de voorraad strekt!

 

Ook onze 2 andere acties blijven doorlopen:

  • de lege statiegeld flessen actie, dit kan iedere zondag, er hangt in elke kerk een plastic zak met het logo van Moldavië erop waar u dan de flessen in kunt doen
  • de koeken verkoop iedere laatste zondag van de maand tijdens het koffiedrinken. Even voor de duidelijkheid als u wat bakt voor deze actie, de onkosten worden natuurlijk vergoed! U kunt zich nog steeds opgeven om mee te bakken!


Verdere informatie kunt u vinden op de website en de commissieleden vertellen u er natuurlijk ook graag wat over!!!

Hartelijk bedankt voor uw bijdragen, namens de ouderen in Costesi , Carmen en de Moldavië-commissie.
Aline

Zondag 29 juli 2018

 

 Ons Moldavië project.

 

Wat een mooi bedrag hebben we samen alweer gespaard, € 1958,60!

Maar we zijn er nog niet, er moet nog wat meer bij.

20180729 111407

Naast de lege flessen actie en de koekverkoop iedere laatste zondag van de maand,

gaan we nu ook verse producten verkopen uit de moestuinen van verschillende gemeenteleden!!

20180729 111230

Op 29juli jl. zijn we al gestart met de verkoop van o.a. courgettes, aubergines, tomaten, enz enz !

Deze keer gaf de verkoop een gezellige/ aparte sfeer! 

Was het de saamhorigheid? Persoonlijk denk ik van wel !!

De verkoop vindt plaats tijdens het koffiedrinken en is iedere zondag, zolang de voorraad strekt. 

U bepaalt zelf de prijs!........ De opbrengst is natuurlijk wel voor ons gezamenlijk diaconaal ondersteund project "Dagopvang voor ouderen in Costesti", waar nu overigens hard wordt gewerkt om dit gebouw te renoveren tot een mooie dagopvang (zie de foto's).

IMG 1585  IMG 1587  IMG 1602

IMG 1603  IMG 1605  IMG 1606

Ik kan me zo voorstellen dat u nu denkt wat zou ik kunnen betekenen voor de mensen in Moldavië. 

Schroom niet maar kom vooral naar ons toe om te vragen wat u zou kunnen betekenen! Vele handen maken licht werk!

U kunt ook  informatie vinden op de site, maar u mag natuurlijk ook altijd hierover een van ons aan de mouw trekken.

Tenslotte, namens Carmen en de ouderen in Costesti en natuurlijk namens de Moldavië commissie heel hartelijk bedankt voor alle inzet/bijdrage op wat voor manier dan ook.

Aline


 

17 mei 2018

Nieuwsbrief van Carmen, vanuit Moldavië
 
Sinds een paar maanden is er veel veranderd in de rest van mijn werk. Vanaf begin maart ben ik gaan werken in Oekraïne voor de Nederlandse Stichting Christenen voor Israël, met name onder Holocaust overlevenden. In Moldavië blijf ik mijn werk voortzetten voor het dagcentrum en voor de zomer in 2019 staat er ook al een groep gepland voor een werkvakantie. Om de paar weken ben ik een paar dagen in Moldavië om het werk voor het dagcentrum te coördineren en er op toe te zien dat alles goed verloopt. Het is de bedoeling dat ik de maanden juli en
Nieuwsbrief Carmen, vanuit Moldavië
 
augustus ook in Moldavië ben. De rest van de tijd ben ik in Oekraïne. Ik mag daar verblijven in iemands flat, in Vinnytsja. Koen Carlier, de coördinator van Christenen voor Israël (CvI) in Oekraïne, werkt hier al meer dan 20 jaar. Hij heeft een goede organisatie opgebouwd en een team dat al jaren met hem samenwerkt. Voor mij is het heel prettig om nu in een team te kunnen werken dat al veel ervaring heeft in wat ze doen.
 
De meesten van jullie zijn waarschijnlijk niet zo bekend met de geschiedenis van Oekraïne, dus zal ik er kort iets over schrijven. Voor de Tweede Wereldoorlog had Oekraïne een rijke Joodse geschiedenis. Tijdens de oorlog voltrok er zich een onvoorstelbare ramp. Wat hier is gebeurd wordt ook wel de “vergeten Holocaust” genoemd. Er zijn minstens 1,5 miljoen Joden vermoord in Oekraïne. Ook wel de “oorlog door kogels” genoemd, omdat hier gold: voor iedere Jood een kogel. Dat in tegenstelling tot Polen, waar de meeste Joden in gaskamers zijn vermoord.
 
De onderzoeker en katholieke priester Patrick Desbois, heeft inmiddels ruim 700 massagraven in Oekraïne gelokaliseerd. De Tweede Wereldoorlog eindigde lang geleden, maar voor de meeste Holocaust overlevenden is de Holocaust (Shoah) nooit geëindigd. Dagelijks worstelen zij met een trauma. Veel van hun familieleden werden tijdens de oorlog vermoord. Om deze reden organiseert Christenen voor Israël Oekraïne-werkreizen vanuit Nederland, Duitsland en andere landen, om mensen bekend te maken met de geschiedenis van de Holocaust in Oekraïne. Uit respect voor de overlevenden en om de herinnering aan het lot van de Joden in stand te houden, draagt christenen voor Israël financieel bij aan het plaatsen van gedenktekens bij Joodse massagraven. Hierdoor wordt er een plaats aan de Joodse gemeenschap gegeven om te treuren en om te laten zien dat wat hun geliefden is overkomen niet wordt vergeten.
Christenen voor Israël distribueert ook duizenden voedselpakketten per jaar. Deze pakketten zijn een noodzakelijke aanvulling voor de armen onder de Joodse bevolking. Het voedselpakket is ook een teken van medeleven en vriendschap. Daarnaast helpt CvI Joden op een praktische manier die naar Israël willen gaan. Producten klaarzetten om 1500 voedselpakketten in te pakken met een groep uit NL.
Ik krijg nu de gelegenheid om alle facetten van het werk mee te maken en te helpen waar dat kan. Om deze nieuwsbrief niet te lang te laten worden zal ik een volgende keer iets meer vertellen over mijn ervaringen in Oekraïne.
 
Ons project "Dagopvang voor ouderen" is een diaconaal project iets wat ons allemaal aangaat en alle hulp, in wat voor vorm dan ook, is meer dan welkom!!

Het Moldavië rekening nr isNL11RBRB 0706514661

Fotogalerie

Digitaal

Find Us On FaceBook - Image

Zoeken

Gebruik van cookies maakt het gemakkelijker om onze website te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website geeft u ons toestemming cookies te gebruiken.
Akkoord Afwijzen